Francuski umjetnici u projektu S. Božića i P. Hrašćanec o the_beatlesima

 

the_beatles je završni  dio trilogije o odnosu plesa i pop glazbe te nastavak  istraživanja Saše Božića i Petre Hrašćanec  iz proteklih godina koje su rezultirale predstavama Love will tear us apart, solom za plesačicu Petru Hrašćanec i Boys don’t cry, duetom za Petru Hrašćanec i Marka Jastrevskog.  Završni je dio trilogije nastao u koautorstvu i izvedbi S. Božića, P. Hrašćanec, M. Jastrevskog i francuskih plesača Marie GoudotJuliena Montya i Michaela Pomera, članove Colectiffa Loge 22 (FR) te ansambla plesne skupine Rosas (BE).

Predstava je na rasporedu u 20 sati u ARL Lazareti. Cijena ulaznice je 30 kuna. Informacije i rezervacije: arl@du.t-com.hr, 020324633. Ulaznice možete kupiti sat vremena prije početka predstave u ARL Lazareti ili u pretprodaji  u ARL, Caffe baru Roxy, Pinky, Insomnia.

Dok se solo Love will tear us apart bavio analizom suvremenih plesnih matrica, Boys dont cry ispitivao je naslijeđe folk pjevačica iz 60’tih, završni dio projekta bavi se Beatlesima, jednim od najkomercijalnijih, najuspješnijih i najpopularnijih sastava u povijesti pop glazbe. Cijeli projekt koncentrirano širi svoja konceptualna polazišta kroz ispitivanje zadanih plesnih formata: solo-duet-kvartet I na kraju se izvodi zajedno, kao 90minutna plesna predstava. U  predstavi the_ beatles   plesači izvode plesne numere, odabrane pop pjesme,  donoseći sa sobom i potpuno različiti emocionalni, odnosno izvođački naboj, kao i neizgovoren podtekst odnosa s glazbom i tekstom na koju plešu. Naglasak je na procesima slušanja, te s njima povezanim procesima auditivne memorije, i uključivanja publike u zajednički proces sjećanja kroz slušanje.  Projekt the bealtes ispituje utjecaj praksi sjećanja, oživljavanja zlatnog doba, baveći se tragovima kulturne memorije i načinima proizvodnje plesa kao tjelesnog iskaza te memorije
 
Premijerom the_beatlesa, premijerno se izvodi i cijela trilogija, čije je prvi dio (“Love will tear us apart”) izveden na svim najznačajnijim festivalima u Hrvatskoj, gostovao u Francuskoj, Italiji, bio je dio programa Croatie, la voici te je uvršten i u program predstavljanja hrvatske kulture u Švicarskoj  – Culturescapes. Najavljena su i gostovanja u Italiji i Francuskoj u 2014. godini. Petra Hrašćanec dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta 2012. upravo za nastup u ovom solu. 

Posebnost programa je i koprodukcijsi model koji  ujedninjuje, ne samo europske plesne umjetnike, već i kroz program rezidencija uključuje I hrvatske institucionalne i izvaninstitucionalne subjekte koji su prepoznali kvalitetu projekta: između ostalih i Art Radionicu Lazareti iz Dubrovnika, te Zagrebački plesni centar. 
Zagrebačka premijera je zakazana za 21. studeni u Zagrebačkom plesnom centru.
 
Predstava je nastala u produkciji de facta, a u suradnji s Loge 22 (FR), Zagrebačkim plesnim centrom i Art radionicom Lazareti.
 
Koncept: Saša Božić i Petra Hrašćanec
 
Koreografija, kreacija i izvrdba: Saša Božić,  Petra Hrašćanec, Julien Monty, Michael Pomero, Marie Goudot, Marko Jastrevski
 
Producentica: Štefica Bartolin
 
Uz potporu: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Francuski institut Zagreb 
17.07.2013 [Wednesday]