Spider Event Zagreb, 21 – 23/ 11/ 2013

Od 21. do 23. studenoga 2013. u Zagrebačkom plesnom centru i Gliptoteci HAZU-u održat će se umjetničko događanje, putujuća umjetnička manifestacija, Spider Event Zagreb. Ovo trodnevno međunarodno okupljanje u organizaciji kazališne skupine de facto, dio je europskog suradničkog projekta  Spider Expand i programa Kultura 2007-2013, a fokusirat će se na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. 

Odabrani projekti tematiziraju pitanje izvedbenih umjetnosti u okolišu galerijskog prostora, te zauzimaju raspoložive prostore  Zagrebačkog plesnog centra i Gliptoteke HAZU. Upravo je suradnja s  Gliptotekom HAZU  otvorila temu zagrebačkog okupljanja: suvremeni ples u galeriji ili teatru?  de facto se udružio s Gliptotekom institucionalnim prostorom vizualne umjetnosti koji, otvara svoje prostore  proširenim poimanjima suvremene umjetnosti u galerijskom prostoru. U tom smislu prezentirat ćemo međunarodno istknute plesne umjetnike  i diskutirati nove umjetničke forme, ne samo iz ugla suvremenog plesa i kazališne umjetnosti, nego i kroz format vizualne umjetnosti unutar koje je suvremeni ples u Hrvatskoj pronalazio svoj izvedbeni institucionalni okvir, ali i crpio kreativni potencijal. 

Izložba Spider Eventa predstavit će nam hrvatske umjetnike čiji rad vješto korelira izvedbeni i likovni izričaj. Konceptom se izložba poigrava inverzijom poimanja uloge prostora izvedbe, propituje izvođački odnos napram njegove interpretacije, a u svojoj srži referira se na (ne)određenost pokreta u prostoru plesnog diskurza.

Sam projekt  SPIDER EXPAND!, čiji su sastavni dio Spider Eventi u raznim gradovima, teži mobilizirati plesače, djelatnike u kulturi i performere. Kroz plesne rezidencije, prezentacije predstava i projekata internacionalnih umjetnika, debate, susrete i Evente u Ateni , Berlinu, Bruxellesu, Ljubljani, Lyonu i Zagrebu, projekt istražuje nove  načine umrežavanja s lokalnom i internacionalnom zajednicom te  potiče umjetničku kreaciju, razmjenu znanja i iskustava, radionice, izvedbe, prezentacije radova u nastajanju i intenzivira suradnju umjetnika uključenih u projekt. Spider Expand čine: Kink Kong/Pekinpah (Ljubljana), Colectiff Loge 22 (Lyon), de facto (Zagreb), DansCentrumJette (Bruxelless), DAN.C.CE/Dance Cultural Centre (Atena) i LaborGras (Berlin).

Spider Event Zagreb se održava u suradnji s Gliptotekom HAZU i Zagrebačkim plesnim centrom.

Uz potporu: Europska komisija (Kultura 2007-2013), Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Zaklada Kultura nova, Veleposlanstvo kraljevnie Norveške u RH, Hotel Palace
Više detalja o programu potražite OVDJE…

 

05.11.2013 [Tuesday]