Premijera predstave “Gradnja” Isabelle Schad i Saše Božića na Ganz novom festivalu

Zagrebačka produkcija predstave Gradnja Isabelle Schad i Saše Božića, čija je berlinska verzija svoju premijeru doživjela u veljači ove godine u Uferstudios u Berlinu, premijerno će se prikazati 17. rujna u 20 sati, u Velikoj dvorani Teatra &TD, u sklopu Ganz novog festivala. Repriznu izvedbu Gradnjegledatelji će moći vidjeti sljedeći dan, 18. rujna u 20 sati, također u Velikoj dvorani Teatra &TD.

Berlinska koreografkinja Isabelle Schad i francuski umjetnik Laurent Goldring 2012. godine kreirali su solo Der Bau, za koji im je istoimena novela Franza Kafke poslužila kao inspiracija. Polazeći od opisa jazbine kao metafore za tijelo, njegove organe i sekrete, ispituju prostor pozornice kao organa.
U 2013/14. planirana je kreacija grupne verzije Der Bau (Gradnja) u Berlinu i Zagrebu, a umjetničko vodstvo te grupne verzije preuzeli su Saša Božić te Isabelle Schad.

Novim se grupnim komadom nastavlja nova perspektivu koreografiranja unutarnjeg / vanjskog prostora, a sedamdeset crnih vreća služi kao materijalno: naglašava vidljivost, produžuje tijelo u okolni prostor. Materijalni pokret grupe izvođača stvara prostorno putovanje koje se nalazi negdje između paradoksalnih krajolika, apstraktne slike i pokretne skulpture.

Zagrebačka verzija Gradnje nastala je u koprodukciji Isabelle Schad, de facta, ekscene te Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu, i provodi se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”

“Supported by the NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Coproduction Fund for Dance, which is funded by the Federal Government Commissioner for Culture and the Media on the basis of a decision by the German Bundestag.“

07.09.2014