Započeo je rad na zagrebačkoj produkciji “Gradnje” (Der Bau)

U veljači ove godine završena je i premijerno prikazana u Berlinu njemačka produkcija predstave Gradnja (Der Bau) koreografkinje Isabelle Schad i Saše Božića, a u ponedjeljak je u Tetaru &TD počele su probe za zagrebačku produkciju iste predstave. Svaka od produkcija okupila je zasebnu grupu izvođača, 12 njemačkih i 10 hrvatskih, a ideja je da se sljedeće godine obje grupe spoje u zajednički projekt. Rad na predstavi završava 5. lipnja, nakon čega će se izvesti dvije prezentacije, 6. i 7. lipnja u Velikoj dvorani Teatra &TD. Prezentacija 7. lipnja bit će izvedena u sklopu Tjedna suvremenog plesa.
Projekt Gradnja (Der Bau) izvodi se u koprodukciji cie Isabelle Schad, de facta, Studentskog centra-Kulture promjene-Teatra &TD i ekscene.

Isabelle Schad i francuski umjetnik Laurent Goldring 2012. godine kreirali su solo Der Bau, za koji im je istoimena novela Franza Kafke poslužila kao inspiracija. Polazeći od opisa jazbine kao metafore za tijelo, njegove organe i sekrete, ispituju prostor pozornice kao organa. Labirint koji Kafka opisuje kao prostor koji proizlazi iz tijela, ali mu još uvijek pripada, postao je temelj za njihova istraživanja novog odnosa između tijela i prostora.

Ove planirana je kreacija grupne verzije Der Bau (Gradnja) u Berlinu i Zagrebu, a umjetničko vodstvo te grupne verzije preuzeli su Saša Božić te Isabelle Schad.
Novim se grupnim komadom nastavlja nova perspektiva koreografiranja unutarnjeg / vanjskog prostora, a sedamdeset crnih vreća služi kao materijalno: naglašava vidljivost, produžuje tijelo u okolni prostor. Materijalni pokret grupe izvođača stvara prostorno putovanje koje se nalazi negdje između paradoksalnih krajolika, apstraktne slike i pokretne skulpture.

Predstava je, između ostaloga, podržana od strane Zaklade “Kultura nova” i NPN fondacije.

24.05.2014