Otvorenje izložbe U SVAKOM PROSTORU POSTOJE LJUDI u Laubi

gallery-wide-new-1455997773_712

U utorak 22. ožujka u Laubi se otvara izložba umjetnice Jelene Remetin u suradnji s de factom naslovljena „U svakom prostoru postoje ljudi“. Otvorenje je u 20 sati, kada je na programu i razgovor s umjetnicom kojeg moderira Mario Guček Andromak.

Projekt poziva publiku da kroz zvučno, vizualno i interaktivno putovanje uz pomoć telefonske aplikacije budu dio jedne poetične i delikatne priče. Ideja je voditi publiku kroz prostorije imaginarnih stanova jedne fiktivne zgrade zahvaljujući montaži zvuka u 3D obliku gdje se zvučni ambijent miješa sa voice-overom imaginarnih stanara koji publici prepričavaju svoju intimnu priču ili pak sa fiktivnim glasovima postavljaju publiku na samo mjesto događaja, i to sve uz pomoć aplikacije na pametnim telefonima. Cilj je da cijela zvučna paleta oživi imaginarni prostor, a “nevidljivi ljudi” zahvaljujući svojoj “zvučnoj intimi” dobiju obrise u ovoj “našoj dimenziji”. Prostorije su okarakterizirane uz pomoć fotografija/crteža, te videa smještenih na pregradnim zidovima, time označavajući limit prostorija, a i dekoraciju koja se poistovjećuje sa stanarima.

Četiri kata, četiri priče, četiri profila današnjice u europskoj metropoli. Svaki stan je još jedan svjedok memorije prošlosti i sadašnjosti, te mjesta u kojem egzistira. Završna ideja je napraviti jedan veliki neboder gdje će više katova predstavljati jednu od europskih metropola, odnosno Babelov toranj sadašnjice.

Četiri priče na hrvatskom jeziku koja će se predstaviti u Laubi 22. ožujka 2016. će biti samo početak zvučne odiseje koja uskoro kreće u izgradnju drugih zvučnih europskih katova.

Izložba ostaje otvorena do 02. travnja 2016.

Projekt hrvatsko-francuske umjetnice Jelene Remetin sufinanciran je Ministarstvom Kulture RH, Gradom Zagrebom, Surogatom i de factom u suradnji sa Francuskim institutom u Zagrebu.