„Boli kolo“ gostovalo u Dubrovniku, 16. prosinca 2018.

Kako i na koji način prepoznajemo kolovođu, kako danas vježbati zajednicu, je li tradicija samo neodgonetljiva okamina, što je naše naslijeđe, neka su od pitanja koje postavlja nova plesna predstava Petre Hrašćanec i Saše Božića: Boli kolo. Koreografija za predstavu nastala je kao produkt istraživanja folklorne i tradicijske građe, praćenjem obrazaca ritualnih modela ponašanja u suvremenom društvu. Kako se ljudska zajednica razvijala tijekom povijesti, tako su se s koljena na koljeno prenosili običaji vezani uz svakodnevni život, godišnja događanja, ali i osnovne djelatnosti koje su autohtonom stanovništvu omogućile opstanak, preživljavanje i postupni napredak. Tradicijski običaji prenošeni iz generacije u generaciju postupno postaju uzorak ponašanja, življenja i djelovanja, ali i sastavni dio kulturnoga identiteta pojedine lokalne ili šire zajednice. U današnje vrijeme kad su procesi urbanizacije i industrijalizacije ubrzali životne ritmove i bitno utjecali na nestajanje starijih slojeva tradicionalne kulture, gotovo više nije moguće pronaći trag tradicionalnih slojeva kulture, izvan sigurnih formata izvedbe folklora. Koreografski materijal razvijan je na principu dekonstrukcije i uslojavanja tradicijski prepoznatljivih motiva folklora, istražujući pri tom načine na koji ti prepoznatljivi motivi upošljavaju uobičajene obrasce plesanja zajedno unutar neke izvedbe. Današnja folklorna izvedba uvijek je mišljena za publiku; Boli kolo folklor paradoksalno suprostavlja suvremenom plesu ( načinom izvedbe) ali ga i vraća u njegovo izvorno polje: djelovanje u zajednici. Ritualni obrasci, zazivanja plodnosti, jednostavna udvaranja plutaju u bizarnom pokušaju ponovnog vježbanja zajedništva.  

Predstava Boli kolo inspirirana  je dramskim tekstom Dimitrija Kokanova.
Koreografiju potpisuje  Petra Hrašćanec, a dramaturgiju Saša Božić, scenu i kostime Tina Gverović, svjetlo Saša Fistrić, glazbu Nenad Sinkauz, producenti su Ivan Mrđen i Mario Gigović.
Predstavu su otplesali Ema Crnić, Una Štalcar-Furač, Damir Klemenić i Šimun Stankov. 

Tekst prenesen s https://www.liberoportal.hr/novost/16132/Kultura/FOTOGALERIJA–Umjetnička-organizacija-De-facto-prikazala-plesnu-predstavu-Boli-kolo?fbclid=IwAR39AOsJCcG7SgpOkva58diCv-QqLCMtbOT8RyLthaHkHAwCDxJUiPHKs0E-