Saša Božić
Režija: Saša Božić
Izvode: Nataša Dangubić, Ana Karić, Petra Hrašćanec, Milica Manojlović, Livio Badurina, Rade Radolović/Dado Ćosić, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz
Scenski tekst: Pavlica Bajsić i Saša Božić
Glazba: Nenad i Alen Sinkauz
Scenski pokret: Petra Hrašćanec
Scenografija: Zdravka Ivandija
Kostimografija: Petar Trbović
Svjetlo: Miljenko Bengez
Vizual: Romano Decker i Dejan Kutić
Fotograf predstave: Damir Žižić
Produkcija (za de facto): Mario Gigović
Produkcija: Sveučilište u Zagrebu, Studentski centar, Kultura promjene, Teatar &TD i de facto
Premijerno izvedena 16. listopada 2013.

https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1421914688&v=wDCIjbgJWtU&x-yt-cl=84503534

Inspiriran kultnim Marinkovićevim Kiklopom i filmom Take shelter Jeffa Nicholsa, Saša Božić upustio se u radikalnu analizu moralne i intelektualne krize suvremene hrvatske zbilje u kojem osjećaj za ljudsko gubi bitku pred silnicama politike.

Dezerter je priča o osobi koja je u ratu sa vlastitom paranojom. Muče je beskrajne noćne more, sa strahom gleda u nebo, posvuda vidi očite znakove propasti. U drugom planu predstave otvaraju se motivi koji tematiziraju posvemašnju nesigurnost hrvatske inačice liberalnog kapitalizma: manipulacija odgovornosti, nesigurnost zaposlenja, bešćutnost prema starosti, strahovi i razočaranja ljudi suočenih s nedjelotvornšću sistema. Te dvije linije spajaju se u finalu predstave koja neizravno postavlja pitanje – tko je zaista dezerter iz društva obilja i jesu li naši strahovi uistinu neutemeljeni?

Projekt okuplja neke od najzanimljivijih umjetnika suvremenog hrvatskog teatra: prvaka drame HNK Livija Badurinu, kazališnu divu Anu Karić, jednu od najboljih hrvatskih glumica – Natašu Dangubić, plesačicu i koreografkinju Petru Hrašćanec, nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta 2012., te nove nade hrvatskog glumišta: Radu Radolovića i Milicu Manojlović, te glazbenike Alena i Nenada Sinkauza.

Vječita poratna tranzicija zarobila je sudionike ovog makabričnog spektakla koji se hrani osjećajem posvemašnje psihoze. Predstava politike tijela i identiteta izokreće u izazovan kazališno-glazbeni događaj a u centar postavlja ljudsko tijelo kojem prijeti posvemašnje uništenje i fragmentacija. Dezerter je priča o anksioznosti i strepnjama današnje Hrvatske, predstava koja govori o tome kako se može živjeti u obilju, a istovremeno i plivati u strahu jer se to obilje može učas urušiti.

Predstavom Dezerter nastavlja se koprodukcijska suradnja umjetničke organizacije de facto i Teatra &td koja je do sada rezultirala projektima O prijateljstvu, Nosferatu i Fantom svjetla.