I JE I NIJE

Autorica: Ksenija Zec

Izvode: Jelena Miholjević, Livio Badurina

Dramaturgija: Saša Božić

Scena: Igor Ruf

Kostimi: Ana Mikulić

Glazba: Damir Šimunović

Oblikovanje svjetla: Tomislav Maglečić

Produkcija: Ida Klemenčić

PR: Ivana Sansević

Video i Trailer: Josip Visković

Fotografija: Aleksandra Saška Mutić

Dizajn plakata i flyera: Josip Dolovšćak

Produkcija: de facto i Teatar Exit

Premijera: 13.i 14. 01.2023. Studio Exit, Gundulićeva 37/1

Osjećate se usamljeno, napušteno i tjeskobno u intimi vlastitog doma? U mislima ste na nekom ugodnijem mjestu, puno primjerenijem i skrojenom po vašoj mjeri? Jednako tako osjećaju se i lica u novoj predstavi Teatra Exit i de facta, koja pokušavaju sumornu svakodnevicu nadograditi vlastitom zaigranošću. Je li za takav obrat potrebno i otputovati iz samoće vlastitog doma?

Predstava tematizira odnos subjektivne usamljenosti dvoje ljudi te kreativnosti u obliku infantilne mašte, koja im pomaže osvijestiti vlastitu nesigurnost i spoznati svoje stvarne emocionalne potrebe.

Istraživački proces na tragu je  zahtjevne i intrigantne tehnike klaunerije te je proizašao iz potrebe da se u predstavi razotkriju i fiksiraju frustrirajući stereotipi mehanizirane svakodnevnice, koji otežavaju puno emocionalno sazrijevanje – i funkcioniranje – zdravih, odraslih osoba. Klaunerija je regresivna tehnika, upućuje nas da svijet gledamo očima djeteta i tako ublažava i čini podnošljivom našu spoznaju frustrirajućih i često okrutnih odnosa s kojima se svakodnevno suočavamo. Upravo suodnos između usamljenosti i njene stalne pratilje – kreativne mašte, te uznemirujućih stanja koja taj suodnos proizvodi, otvaraju prostor za stvarne, a zapravo „izmaštane“, situacije koje nam pružaju mogućnost, ali samo mogućnost, za ulazak u komunikaciju  s drugim ljudima.

Date

January 11, 2023

Category

PREDSTAVE