KOLO 2.0

Autori: Petra Hrašćanec i Saša Božić
Autor video materijala: Matija Kralj
Izvođači: Livio Badurina, Nikša Butijer, Ema Crnić, Jelena Miholjević, Šimun Stankov, Una Matija Štalcar-Furač i umjetnice Lada: Ana Drobina i Klara Kašnar
Produkcija: de facto u suradnji sa LADO-m
Sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture i medija

Projekt Kolo 2.0 nastavak je istraživanja folklornog nasljeđa unutar suvremenih okvira društvenih vrijednosti ali i umjetničkih i izvedbenih mogućnosti. U projektu sudjeluju suvremeni plesači, glumci, profesionalni folklorni plesači te vizualni umjetnici.

Nakon predstave KOLO koja je predstavljena krajem 2019 god. KOLO 2.0 širi način recepcije izvedbenog djela translacijom u digitalni medij te se poigrava sa idejom digitalizacije na način koji je neuobičajen u izvedbenim formatima plesa ili kazališta. Za tehniku stop animacije odlučili smo se zbog nevjerojatne mogućnosti manipuliranja statične slike trenutka koja repeticijom i nizanjem postaje pokret odnosno nudi prostore koji postaju vrijeme u oku gledatelja. Suprotstavljanju tradicije i suvremenog dodatno je pomogao izbor prostora koji u ovom radu obilježava privatnost nečijeg doma, u vremenu posvemašnje prisilne intimizacije. Privatni prostor koji predlaže razne ekspozicije svakodnevnog kroz motive folklornih kretnji i gesta postaje sjecište svega što veže dio koji pripada društvu i djela koji pripada samo nama. U konačnici stop animacija stvara dojam Gifa koji je sredstvo mnogih konstrukcija identiteta koje imamo na društvenim mrežama te se kao tehnologija savršeno uklapa u sam koncept subverzije ideje tradicije i tradicionalnih identiteta.

Date

July 10, 2021

Category

PREDSTAVE