NOSFERATU

Saša Božić

Autor: Saša Božić

U suradnji s izvođačima: Petra Hrašćanec-Herceg, Damir Klemenić, Marko Jastrevski / Dado Ćosić

Svjetlo: Bruno Pocheron ( Francuska )

Zvuk: Damir Šimunović

Kostimi i scena: Zdravka Ivandija

Asistentica kostimografkinje: Ana Paulić

produkcija: Štefica Bartolin

Grafički dizajn: Dario & Hrvoje

Fotograf: Damir Žižić

Produkcija: de facto, dance_lab collective i Teatar &TD

Premijerno izvedena 15. listopada 2011.

Predstava razvija seriju plesnih i kazališnih eseja, diptiha na temu konstitucije izvođača i korištenja njegovog tijela kao oruđa razumijevanja izvedbe, za svoje polazište uzimajući roman Umjetnica tijela, Dona Delilla te ciklus filmova o Nosferatu. Nosferatu nastavlja istraživanje i kreaciju hibridnih formi, koje idu izvan granica kazališnih ili plesnih predstava.

Dok Umjetnica tijela u fokus stavlja virtuoznost u kojem opsesivno bavljenje tjelesnošću postaje umjetničkim činom, Nosferatu postavlja zaborav tijela, njegov eksces u točku lomljenja društvenih i kazališnih konvencija. U Umjetnici tijela smo u prostoru sublimacije, rasplitanja spiritualnog oko razlike tijelo-ideja o tijelu, u Nosferatu tijelo je skandal, njegova prisutnost unosi nemir u prividni red društveno prihvatljive ideje o tijelu.

Riječ je o dva formalno disparatna rada:

Umjetnica tijela po svom žanru je novomedijski kazališni-esej za plesačicu i glumca temeljen na adaptaciji istoimenog romana Don DeLila, suvremenog američkog romanopisca, kritičara dvoznačnosti američke društvene i medijske svakodnevice. Rasprava određenih problema koje povlači roman: težina istinske komunikacije između ljudskih bića i esencijalno egocentrična priroda umjetnosti prenešena je u pitanje tijela, vlasništva nad tijelom ali i tijelo kao umjetnički čin ili izlagački objekt, kroz tehnike koje istovremeno obgrljuju, subvertiraju, ismijavaju, prizivaju pažnju I zabavljaju se realnim I zastrašujućim silama koje formiraju naše iskustvo svakodnevnoga. Nosferatu je solo za plesača, posveta filmovima Wernera Herzoga i njegovom junaku Klausu Kinskom. prenoseći fragmente Herzogova filma na izvođevo tijelo u ideji tjelesnih kopija i ready madeova.

Projekt je dijelom realiziran na umjetničkoj rezidenciji u Art Radionici Lazareti, Dubrovnik, uz podršku Platforme mladih koreografa, Zagreb te Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanjei sport grada Zagreba.

 

Date

January 1, 2012