KABINET SLASNIH ČUDA


Koncept i režija: Maria Jerez
Dramaturška savjetnica: Cuqui Jerez
Koautori i izvođači: Eva Badanjek, Matea Bilosnić, Ivan Penović, Sara Ercegović
Producentice: Andrea Remetin / Slivija Stipanov
Dizajner svjetla: Marino Frankola
Rekviziti: Tanja Cvetko
Produkcija: de facto
Koprodukcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu – Teatar &TD – Ganz novi festival u sklopu apap-Performing Europe 2020.

 

Za opis ovog projekta trebalo bi krenuti od ideje prostora. Neidentificiranog prostora, onog koji je neupotrebljiv, ne posjeduje nametnute uloge, u kojem ne znate gdje smjestiti svoje tijelo, ni kako provesti vrijeme u njemu. Prostor u kojem se ne mogu identificirati oblici i mirisi, kojem se ne može odrediti temelj iz kojeg potječe. Govorimo o mjestu u kojem su stvari, objekti, funkcije, logike, fikcije ispremještani… prostor koji egzistira kao mješavina prostora… nešto između kabineta u Noći u operi braće Marx i Vrta zemaljskih užitaka Hieronymusa Boscha, neka vrsta Kabineta slasnih čuda u kojoj kroz neidentifikaciju počinjete mijenjati sebe.

Nakon tri tjedna intenzivne radionice María Jerez umjetnici Eva Badanjak, Matea Bilosnić, Sara Ercegović i Ivan Penović otvorili su vrata svojeg Kabineta slasnih čuda. Tajanstvena mjesta naseljena heterogenim objektima; neuredna kolekcija stvari koja poziva na pogled u panici. Tranzicija između neorganiziranih akcija, eklektičnih objekata bez kakve jasne strukture, kreira enigmatična značenja.
Ovaj projekt pozvao je radove različitih umjetnika da koegzistiraju kako bi objasnio taj prostor stavljajući njihove projekte: jednog pokraj drugoga, jedan u drugi, u sebe same, u druge stvari, u razgovore, van njihovih referenci, iznad predmeta koji su im strani, ispod igre na ploči, vireći iza drugog projekta, u mraku. Tražeći koegzistenciju najluđih materijala u jednom prostoru. Prostoru koji će se transformirati dok god se razgovori, akcije, snimanja, reference, tijela, glasovi i objekti budu izmjenjivali u njemu.

Premijera projekta bila je na ovogodišnjem Pobješnjelom Ganz novom festivalu 13. listopada 2016.

Uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

Date

April 2, 2018