Simone Aughterlony & Jorge León

koncept: Simone Aughterlony, Jorge León

OD & S(A): Simone Aughterlony, Davis Freeman, Nada Gambier, Kiriakos Hadjiioannou, Jen Rosenblit, Hahn Rowe, Gary Wilmes

dramaturzi: Saša Božić, Alain Franc

glazba: Hahn Rowe

dizajn svjetla: Florian Bach

kostimi: Judith Steinmann

body-objekt-dizajn Marion Montel, Judith Steinmann

tehničko vodstvo: Ursula Degen

voditeljice produkcije: Michael Nijs, Sina Kiessling

produkcija: Verein für allgemeines Wohl /Društvo za opće dobro/ i Present Perfect

koprodukcija: Spielart München, Kaserne Basel, HAU Hebbel am Ufer, Charleroi Danses, Théâtre de Liège, Gessnerallee Zürich, de facto Zagreb, BIT Teatergarasjen Bergen, Théâtre Garonne, Scène européenne Toulouse, House on Fire (uz podršku Kulturnog programa EU) i Theater Spektakel iz Züricha| POTPORA podržao NPN – Nacionalna mreža performansa /Nationale Performance Netz/ u okviru podrške plesnim koprodukcijama sredstvima Nadležnih državnih tijela za kulturu i medije na osnovu Zaključka Njemačkog parlamenta, Stručnog odbora Ples i kazalište /Tanz & Theater BS/BL, Zaklada Stanleya Thomasa Johnsona, Grad Zürich, Kultura služba: Kultur Kanton Zürich te švicarska zaklada za kulturu Pro Helvetia, Zagreb City Councile for Culture, Ministry of Culture of Republic of Croatia, Kultura Nova Foundation

hvala: UferStudios Berlin i Myriam Van Imschoot

foto: Jorge León

U „Uni*Formu“ (orig. Uni*Form), najnovijem projektu koreografkinje Simone Aughterlony s filmašem Jorgeom Leónom, sedam performerica i performera, policiju izlažu promatranju.

WERFT, četvrtak 20. do subote 22. kolovoza | 43.00 CHF | PLESNI PERFORMANS| PREMIJERA | KOPRODUKCIJA| TRAJANJE 1 sat i 15 min.
Djeca su otišla, igra je završila. U prostoriji posvuda razbacani ostaci njihovih igara i njihove zamršene zabave. Umjesto djece pojavljuje se sedmoro odraslih. Nose policijske uniforme, ali nisu sigurni što da s time započnu. Uniforma predstavlja određenu funkciju, ali akcija i interakcija ovih igrača naglašava paradoks između nasumce odabranog poretka i otuđene percepcije samoga sebe. Oni započinju, ne uspijevaju, ponovno započinju i utvrde da je neuspjeh njihov stil. U nemirnim i uznemirujućim utjelovljenjima vidljiva je krhkost samog tijela. Ima neke snage u moći koju donose, ali ne uspijeva im aktivirati taj potencijal.

Disciplina i autoritet, dominacija i podjarmljivanje su teme koje se poput crvene niti provlače kroz radove nizozemske koreografkinje i plesačice koja živi u Zürichu, Simone Aughterlony.

Za „Uni*Form“ se ponovno sastala s belgijskim filmašem Jorgeom Leónom s kojim je, između ostalog, realizirala i zamijećene produkcije, „To serve“ /“Služiti“/ i „Deserve“ /“Zaslužiti“/ o modernim oblicima ropstva. Performerica i filmaš upoznali su se 2001. vezano uz legendarni projekt „Highway 10“ /“Autoput 10“/ Meg Stuard i njenog „Damaged God“ /“Oštećeogi boga“/ i od tada do danas stalno iznova pobuđuju pažnju zajedničkim performerskim projektima.
U «Uni*Form» dohvatio se ovaj duo, zajedno s grupom izvrsnih umjetnika i umjetnica performera iz Europe i SAD, policije kao društvene instance koja određuje norme i provodi kontrolu. Reakcija Giorgioa Agambena na apsolutnu državnu kontrolu i rapidnu eroziju političkog života (u Grčkoj) bio je 2014. godine zahtjev za teorijom i praksom de-konstituirajuće snage (potenza destituente) kojom će se nanovo popuniti demokratske strukture.
„Država u kojoj danas živimo više nije država koja disciplinira. Gilles Deleuze predlaže sintagmu État de contrôle tj. država koja kontrolira jer ono što se ovdje ostvaruje nije volja za redom i disciplinom već potreba za upravljanjem i kontroliranjem. U „Uni*Formi“ glumcima ne uspijeva postati gospodarima nereda već su nadomak potpunog gubitka kontrole.