Saša Božić / Petra Hrašćanec
Koncept: Saša Božić i Petra Hrašćanec
Koreografija, koautorstvo i izvedba; Saša Božić, Petra Hrašćanec, Julien Monty, Michael Pomero, Marie Goudot, Marko Jastrevski
Fotograf: Danko Stjepanović
Zvuk: Damir Šimunović
Kostimografska podrška: Zdravka Ivandija
Dizajn razglednice: de facto + Ploha
Producentica: Andrea Remetin
Produkcija: de facto u suradnji s Loge 22 (FR), Zagrebačkim plesnim centrom i Art radionicom Lazareti
Uz potporu: Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Francuski institut Zagreb

Projekt the_ beatles završni je dio trilogije o odnosu plesa i pop glazbe te nastavak istraživanja Saše Božića i Petre Hrašćanec iz proteklih godina koje su rezultirale predstavama Love will tear us apart, solom za plesačicu Petru Hrašćanec i Boys don’t cry, duetom za Petru Hrašćanec i Marka Jastrevskog.
Dok se solo Love will tear us apart bavio analizom suvremenih plesnih matrica, Boys dont cry ispitivao je naslijeđe folk pjevačica iz 60ih, završni dio projekta bavi se Beatlesima, jednim od najkomercijalnijih, najuspješnijih i najpopularnijih sastava u povijesti pop glazbe.
Cijeli projekt koncentrirano širi svoja konceptualna polazišta kroz ispitivanje zadanih plesnih formata: solo-duet-kvartet i na kraju se izvodi zajedno, kao 90minutna plesna predstava. U predstavi the_ beatles plesači izvode plesne brojeve, odabrane pop pjesme, donoseći sa sobom i potpuno različiti emocionalni, odnosno, izvođački naboj, kao i neizgovoren podtekst odnosa s glazbom i tekstom na koju plešu. Naglasak je na procesima slušanja te s njima povezanim procesima auditivne memorije i uključivanja publike u zajednički proces sjećanja kroz slušanje. Projekt the_bealtes ispituje utjecaj praksi sjećanja, oživljavanja zlatnog doba, baveći se tragovima kulturne memorije i načinima proizvodnje plesa kao tjelesnog iskaza te memorije.

Koreografija je potpomognuta Producentskom Nagradom 29. Tjedna suvremenog plesa u produkciji Hrvatskog instituta za pokret i ples.
Predstava je razvijana na rezidencijama unutar projekta Spider Expand, koji se održava uz potporu Europske komisije.